Programa La Torna

Volem veure la mirada del teatre, des de l’aula, i el gaudi dels infants. Us proposem espectacles de petit i mitjà format, en diverses disciplines artístiques, i us els portem a l’escola. 

Dansa

Tallers

Aquests tallers de dansa han estat creats per Dansa Xalesta amb la finalitat de portar la dansa a la pròpia classe i fer participar els infants en una narració i una representació corporal.

Els cignes i el rei
A partir de la presentació d’un personatge (el cigne) la ballarina, en dansar, l’anirà representant corporalment. Aleshores començarà a narrar el conte i convidarà tots els nens que vulguin a posar-se unes ales, a fer de cigne i jugar amb les plomes.

Els cucs de seda
Observació d’imatges i comentaris sobre el procés vital dels cucs de seda. Per mitjà d’una represent- ació corporal, viurem les diferents situacions. El tema principal del taller és el procés i la capacitat de transformació. El temps passa i les persones, els animals, les plantes i les coses canvien.

El meu amic, el peix
Una nena, en veure trist i sol el seu peix en una peixera, decideix fer un viatge al fons del mar per a cercar el millor indret on el seu amic, el peix, pugui conviure amb d’altres animals marins.

Sessions per a alumnes d’Educació Infantil i Escoles Bressol
Lloc de realització: La pròpia classe
Material didàctic: Dossier i àudio de la música. Podreu comprar les ales i les plomes que utilitzareu amb els infants per poder continuar l’activitat del taller
Durada: 45 minuts.
Alumnes: 25 màxim.
Es poden fer 2 sessions en un matí.

La Filomena va al riu

Espectacle de teatre?

A càrrec de Pengim Penjam, us proposem aquest espectacle.

La Filomena és una ovelleta que vol anar al riu a banyar-se. Es lleva quan surt el sol amb una mica de mandra i cap a la muntanya va tot saltant. Sorpresa tindrà amb les papallones i les flors que fins el riu la portaran!

Amb aquest espectacle, els més petits podran gaudir de la fantàstica música de Mozart juntament amb la part visual del viatge que farà la nostra protagonista, la Filomena.

La Mercè, la titellaire, tindrà una relació tendra i molt carinyosa amb la Filomena. Una ovella especial i única; com tots i cadascú de nosaltres. Aquest és un dels missatges que es vol transmetre als més petits, per tal d’obrir-nos a la diversitat.

Sessions per a Escoles Bressol
Lloc de realització: La pròpia classe, la biblioteca…
Durada: 30 minuts
Alumnes: Màxim 50 per sessió

Música i percussió africana

Taller

A càrrec d’Ignasi Coromina, us proposem un taller de percussió de música africana, perquè els infants puguin conèixer els instruments de percussió propis d’aquesta cultura.

Es tracta d’una activitat dirigida per un músic que, mitjançant les seves instruccions, us guiarà per arribar a tocar unes peces rítmiques, alternant cants i marques percudides.

L’Ignasi aprofita els seus coneixements de ritmes i cants tradicionals de l’Àfrica per aconseguir trasmetre la música i el ritme mitjançant el joc, de manera que aprendreu sense adonar-vos-en al mateix temps que us divertireu!

Sessions per alumnes de Cicle Inicial i Mitjà i Superior
Lloc de realització:
La pròpia classe o sala d’actes, biblioteca…
Durada: 50 minuts
Alumnes: Màxim 30 per sessió
Es poden fer 2 sessions en un matí.

L’animal més gran del món

Taller de teatre?

Una formiga creu ser l’animal més gran del món fins que ensopega de cara amb una granota, que també pensa que és l’animal més gran del món. A mesura que avançaran en el seu camí, s’aniran trobant amb animals més grans fins que, després de moltes aventures, descobriran el veritable animal més gran del món!

La gràcia de la història i l’efectivitat dels objectes utilitzats, sons i onomatopeies juguen un paper important en la narració d’aquest conte que treballa valors i reflexiona sobre la relativitat de la grandària. Som grans o petits en relació a què? El coneixement i l’experiència transformen la nos la nostra apreciació de la realitat.

Adreçat a Escoles Bressol i Educació Infantil
Lloc de realització: La pròpia classe o sala d’actes, biblioteca, …
Alumnes: Màxim 50 per sessió.
Durada: 45 minuts.
Es poden fer 2 sessions en un matí.

Múuusica!

Espectacle de teatre?

Des de ben petits el contacte amb la música és un factor que estimula el desenvolupament cognitiu de l’infant de la forma més directa…i divertida!

Múuusica! és una producció de la companyia Alla corda, de petit format, pensat per representar-se a la mateixa aula o bé en un espai del mateix centre.

Proposa introduir als més menuts al món de la música en directe, a partir d’ele- ments que ells poden identificar perfectament: un paisatge, les formes i colors bàsics, els sons de la natura, conceptes senzills com ràpid/lent…

És un espectacle tendre, amb un ritme tranquil i entenedor, que arriba i con- necta amb els petits espectadors.

Sessions per alumnes de Bressol
Lloc de realització:
La pròpia classe o sala d’actes, biblioteca…
Alumnes: Màxim 50 / 60 per sessió
Durada: 35 minuts.

Shen i la botiga de petons

Espectacle de teatre?

Shen i la botiga de petons és un conte deliciós que comença amb un paisatge inicial desolat i l’aparició d’un personatge enigmàtic, una nena que proposa solucions a la situació. Llavors es desencadenen els efectes de la seva ajuda i la vida torna a la comunitat, i és quan la nena, Shen, acabada la seva missió, desapareix discretament per continuar el seu camí.

Aquesta és la història de com va ser que el fred no va aconseguir viure eternament a Nelumbo. La dolça i misteriosa Shen, en el seu anar i venir desconegut, porta un secret!

A càrrec de Crisspeta, paraules, imatges i per- sonatges es teixeixen en aquesta bonica història per descobrir com es pot rescatar la tendresa de l’oblit. Podria ser amb un petó!

Sessions per a Educació Infantil i Cicle Inicial.
Lloc de realització: La pròpia classe, la sala d’actes, biblioteca…
Alumnes: Màxim 50 per sessió.
Durada: 45 minuts.

Contes, cançons i musiquetes

Espectacle de teatre?

A càrrec de Cesc Cerrat i Isaac Elias, us presentem un espectacle visual i musical, format per un conjunt de petits contes amb cançons, explicats i cantats per un narrador-rondallaire, amb l’acompanyament musical i instrumental d’un music, cantant.

Cada conte és il·lustrat amb objectes iconogràfics relacionats amb l’argument narratiu i compta amb una petita banda sonora (breus peces musicals, cançons…) que descriu cada personatge, l’acció, l’ambient,… per al gaudi de les emocions!

Sessions per alumnes d’Educació Infantil.
Lloc de realització
: La pròpia classe o sala d’actes, biblioteca…
Alumnes: Màxim 50 / 60 per sessió.
Durada: 50 minuts.
Es poden fer 2 sessions en un matí.

El perquè de les coses

Conta contes

Engruna Teatre us explica la història de l’Ares, una rodamón que viatja per tot el món!

Sempre va acompanyada del seu carro, un carro que a simple vista sembla un munt d’andròmines, però que si obres bé els ulls i escoltes amb atenció, tots aquells objectes es poden convertir en una història fantàstica: una sabata vella en un gos, un mitjó en un gat o uns llums de Nadal en la Via Làctia….

Adreçat a: Bressols i Alumnes d’Educació Infantil
Lloc: A l’aula
Alumnes: 50 màxim
Durada: 45 minuts

El secrets de la detectiva Klaus

Conta contes

La Detectiva Klaus és una investigadora curiosa i divertida capaç de resoldre els enigmes més difícils!

Aquesta vegada però, no aconsegueix resoldre el secret que amaguen uns objectes i llibres estranys que han arribat a les seves mans…

Fent un viatge a través d’alguns dels contes més coneguts pels menuts de casa, com la Caputxeta, el Patufet o Hansel i Gretel, descobrirem el veritable secret de la Detectiva Klaus.

Al final del conta contes, la companyia Engruna Teatre reparteix un desplegable a cada infant, per ajudar-lo a imaginar, inventar i explicar històries.

Sessions per a alumnes d’Educació Infantil
Lloc de realització: La pròpia classe o aula de tallers
Alumnes: Grups de 50
Durada: 45 minuts

El petit elefant

Espectacle de teatre?

La Crispeta ens explica la història d’un petit elefant, tant tafaner, que es passa tot el sant dia fent preguntes. Un dia, s’entesta en saber què menja el cocodril. Com que la seva mare no li ho sap dir, i tampoc no hi ha cocodrils al territori de la ramada, ell opta per emprendre sol un llarg i perillós camí: el que mena cap el riu Limpopo on, segons diuen, hi viu el cocodril. I marxa decidit a esbrinar-ho per ell mateix. Pel camí, descobrirà altres terres i altres animals de naturaleses i tarannàs ben diversos. En coneixerà les seves alegries, preocupacions i també els seus temors.

Amb dibuixos i titelles, la Crispeta captiva els petits espectadors amb aquesta simpàtica rondalla, amb tocs d’humor i de tendresa, que evoca l’innat desig dels infants de descobrir, explorar, aprendre. i fer-se grans.

Sessions per a Educació Infantil i Cicle Inicial
Lloc de realització: La pròpia classe, la sala d’actes, biblioteca…
Alumnes: Màxim 50 per sessió
Durada: 45 minuts

El Pau i les flors

Espectacle de dansa

Aquest espectacle de dansa ha estat creat per Dansa Xalesta, amb la finalitat de portar la dansa a la pròpia classe i fer participar els infants en una narració i una representació corporal, és un conte dansat interactiu.

El Pau obté de la seva mare un regal molt curiós, una llavor que es convertirà en una planta, però, com?…. Ell serà el responsable; haurà de tenir-ne cura… S’establirà una especial relació entre ambdós i el Pau haurà pogut gaudir de les meravelloses transformacions de la natura. Finalment, compartirà aquests bons moments amb els seus amics i amigues (tots els nens i nenes que vulguin participar, tot dansant amb les flors).

La temàtica de l’espectacle se centra en el procés de naixement i desenvolupament d’una planta: pas de llavor a planta, atencions que necessita per a viure, créixer i florir.

Els valors que transmet se centren en: l’amistat (afecte, estimació), responsabilitat (tenir cura de l’altre), la paciència (saber esperar per a aconseguir objectius; aprendre a no exigir la immediatesa en el compliment dels desitjos; comprendre quan les coses tenen un procés…), i l’ecologia (conèixer i estimar la natura)…

En ponderar la presència masculina tant en àmbits educatius com en els relacionats amb la dansa i l’expressió corporal, es busca relativitzar els rols de gènere, potenciant la coeducació.

Sessions per a alumnes d’Educació Infantil
Lloc de realització: La pròpia classe
Material didàctic: Dossier i àudio de la música
Durada: 45 minuts
Alumnes: 60 màxim
Es poden fer 3 sessions en un matí
*Aquesta activitat es pot fer també en llengua anglesa

Teatre de paper

Espectacle de teatre

Des de Pedagogia de l’Espectacle arriba Teatre de paper, un espectacle de teatre de gest, dansa i clown, a l’entorn de la història d’un personatge que ha d’aprendre a reutilitzar les coses que compra i té, com els diaris; a fer un ús responsable de les noves tecnologies, com el mòbil o la tauleta tàctil o l’ordinador; i a no malbaratar un recurs natural tan important i escàs com l’aigua. Se’n sortirà?

Després de l’espectacle hi ha un breu taller de papiroflèxia perquè els nens i nenes sàpiguen construir un vaixell de paper, o un barret de pirata o fins i tot una titella!

A través del llenguatge del gest, Teatre de paper s ́endinsa en un espai sonor i un espai quotidià en- voltat de notícies, trucades i connexions a Internet, on la realitat i la ficció s ́entrellacen i donen lloc a situacions tant reals com imaginàries. I com sortint del paper, apareixeran nous escenaris, personatges i històries…

Sessions:Educació Infantil i Cicle Inicial de Primària
Lloc de realització:
La pròpia classe o sala d’actes, menjador, biblioteca
Alumnes: 50 / 60 per sessió
Durada: 45 minuts
Es poden fer 2 sessions en un matí

© Copyright Pedagogia de l'Espectacle | Àlex Falcó Estudi